Babeczki z kremem pomarańczowym pod bezową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto :
jajka utrzeć z cukrem na białą masę , dodać mąkę zmieszana z proszkiem, następnie olej. delikatnie wymieszać. przełożyć do foremek, piec ok 15 minut
w temp 180 stopni.
2. orange curd/krem pomarańczowy :
cukier, sok, kwasek, żółtka i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w rondelku. gotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje ( będzie przypominać budyń) . zdjąć z ognia, dodać masło i skórkę, wymieszać dokładnie, przełożyć do miski,szczelnie przykryć folią spożywczą, zostawić do wystygnięcia.
3. bezowa czapeczka:
w garnku zagotować wodę z cukrem, gotować aż zgęstnieje i powstanie syrop.
białka ubić ze szczypta soli na sztywno, dodać ocet i dalej ciągle ubijając cienkim strumieniem wlewać gorący syrop. ubijać ciągle, aż masa będzie zimna i gęsta.
w babeczkach wydrążyć środek, wypełnić kremem pomarańczowym, wierzch udekorować bezą. gotowe babeczki włożyć pod grill ( lub górne grzanie )
w piekarniku, na kilka minut ( 2-3 ), aż beza zacznie się rumienić.
Komentarze