Babeczki z kremem budyniowym

4.5 (177 ocen)

pyszne babeczki do kawy

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki pszennej
    2 jajka
    25 dag margaryny
    niepełna szkl. śmietany
    szczypta soli


    Krem budyniowy:
    1 i ½ szkl. mleka
    ½ szkl. cukru
    1 budyń waniliowy
    margaryna
    jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z mąki, schłodzonej margaryny, soli i 1 jajka zagnieć ciasto, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 2 godziny. Wyłóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką, rozwałkuj cienko, wytnij koła za pomocą szklanki. Foremki na babeczki posmaruj olejem. Ciastem wypełnij foremki, dociśnij. Napełnij kawałki folii aluminiowej grochem, włóż do foremek, aby obciążyć ciasto. Metalowe foremki do rurek posmaruj olejem. Ciasto nawijaj na foremki od węższej strony. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Układaj na natłuszczonej masłem brytfannie. Piecz 25 min. w 180 stopniach do zrumienienia. Po upieczeniu od razu wyjmij ciastka z foremek. Zostaw do ostudzenia.

    Krem:
    W 1/3 mleka rozrób budyń. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozrobiony budyń.
    Budyń wystudź. Margarynę utrzyj, dodaj wystudzony budyń.

    Babeczki napełnij kremem, udekoruj jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować