Babeczki z czarną porzeczką i kremem truflowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kakaowe babeczki z kwaskową czarną porzeczką i słodkim kremem truflowym. Świetne połączenie smakowe. Małe babeczki świetnie się prezentują.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 300g
    Masło - 200g
    Cukier - 100g
    Żółtko jaja kurzego - 2szt
    Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    Jogurt naturalny - 2 łyżki
    Kakao - 2 łyżki

    Masa z czarnej porzeczki:
    Czarne porzeczki - 300g
    Cukier - 2 łyżki
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

    Krem truflowy:
    Czekolada mleczna - 100g
    Czekolada gorzka - 100g
    Rum - 60ml
    Śmietanka 30% - 400ml
    Żelatyna - 1 łyżka (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Babeczki

Babeczki z czarną porzeczką i kremem truflowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z czarną porzeczką i kremem truflowym 1. Ciasto:
    Zimne masło kroimy na mniejsze kostki i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
    Foremki na babeczki (u mnie 5cm) wykładamy cienką warstwą ciasta. Najlepiej zrobić kulkę z ciasta, położyć na dno babeczki i "wyciągać" ciasto na boki.
    Babeczki pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.

    Masa porzeczkowa:
    Porzeczkę obieramy, myjemy. Wkładamy do garnka z 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier i chwilę gotujemy. Porzeczki można lekko ugniatać, aby część z nich pękła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę, aby masa zgęstniała.

    Krem truflowy:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i obie czekolady. Dodajemy rum i 100ml śmietanki. Mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej.
    Pozostałe 300ml śmietanki ubijamy i dodajemy do masy czekoladowej.
    Jeśli babeczki nie będą podawane prosto z lodówki, warto dodać do masy łyżeczkę rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny - masa będzie się wtedy lepiej trzymać.

    Masę schładzamy w lodówce, aż zgęstnieje.

    Do każdej babeczki wkładamy łyżeczkę porzeczek i dekorujemy kremem truflowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować