Babeczki z czarną porzeczką i kremem truflowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zimne masło kroimy na mniejsze kostki i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
Foremki na babeczki (u mnie 5cm) wykładamy cienką warstwą ciasta. Najlepiej zrobić kulkę z ciasta, położyć na dno babeczki i "wyciągać" ciasto na boki.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.
Masa porzeczkowa:
Porzeczkę obieramy, myjemy. Wkładamy do garnka z 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier i chwilę gotujemy. Porzeczki można lekko ugniatać, aby część z nich pękła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę, aby masa zgęstniała.
Krem truflowy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i obie czekolady. Dodajemy rum i 100ml śmietanki. Mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej.
Pozostałe 300ml śmietanki ubijamy i dodajemy do masy czekoladowej.
Jeśli babeczki nie będą podawane prosto z lodówki, warto dodać do masy łyżeczkę rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny - masa będzie się wtedy lepiej trzymać.
Masę schładzamy w lodówce, aż zgęstnieje.
Do każdej babeczki wkładamy łyżeczkę porzeczek i dekorujemy kremem truflowym.
Komentarze