Babeczki wypełnione budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na pianę.
2.Żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę, po czym dodawać na przemian jogurt naturalny i olej.
3.Wsypywać łyżka po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Dodać cukier waniliowy, ziarnka wanilii i aromat waniliowy oraz ubitą pianę z białek. Wyłączyć mikser, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
4.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej wyłożyć łyżkę ciasta, na to trochę budyniu i przykryć kolejną łyżką ciasta, aby wypełniło 3/4 formy.
5.Przygotować budyń: Zagotować 3/4 mleka, w pozostałym 1/4 wymieszać proszek budyniowy (jeżeli jest bez cukru, dodać 2 łyżeczki). Odstawić do wystudzenia.
6.Piec ok. 25 minut w 180*C, po czym wyłączyć piekarnik, upuścić formę z około pół metra wysokości, włożyć z powrotem do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, aby się wystudziły.
Komentarze