Babeczki wypełnione budyniem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Budyń wypełniający wnętrze muffinki idealnie pasuje do reszty. Aż chce się jeść!

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 400 g mąki
    - 130 g cukru
    - łyżeczka cukru waniliowego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - sól
    - 200 ml oleju
    - 400 g jogurtu naturalnego lub maślanki
    - ćwierć laski wanilii
    - aromat waniliowy
    - czubata łyżeczka kakao naturalnego

    BUDYŃ:
    - 400 ml mleka
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki wypełnione budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na pianę.
  • 2. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę, po czym dodawać na przemian jogurt naturalny i olej.
  • 3. Wsypywać łyżka po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Dodać cukier waniliowy, ziarnka wanilii i aromat waniliowy oraz ubitą pianę z białek. Wyłączyć mikser, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  • Przed pieczeniem 4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej wyłożyć łyżkę ciasta, na to trochę budyniu i przykryć kolejną łyżką ciasta, aby wypełniło 3/4 formy.
  • 5. Przygotować budyń: Zagotować 3/4 mleka, w pozostałym 1/4 wymieszać proszek budyniowy (jeżeli jest bez cukru, dodać 2 łyżeczki). Odstawić do wystudzenia.
  • 6. Piec ok. 25 minut w 180*C, po czym wyłączyć piekarnik, upuścić formę z około pół metra wysokości, włożyć z powrotem do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, aby się wystudziły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować