REKLAMA

Muffinki wielkanocne

wyświetlono: 1544 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Śliczne Wielkanocne babeczki, których nikt nie chciał zjeść. Wszyscy uważali że są zbyt ładne i ich szkoda :P

opublikowany: 25.03.2012
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 babeczek:

    2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1 duże jajko
    1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
    1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)

    Masa Maślana:

    230 g masła
    2 1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mleka
    szczypta barwnika w proszku zielonego
Ocena:

(średnia 4.5 z 195 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Przesiać mąkę, proszek, cukier do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Masa maślana: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, barwnik stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać mleko i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.
    Gotową masę wykładałam łyżką na babeczki i robiłam wzorki widelczykiem :). Całość ozdobiłam zajączkami z masy cukrowej.
  • 2. Składniki na masę cukrową:

    400 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
    1,5 łyżeczki glukozy
    1,5 łyżeczki żelatyny
    25 ml gorącej wody

    Wykonanie:
    Do szklanki nalewam ok 25 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
  • 3. Większą połowę masy cukrowej barwimy na brązowo, resztę na czarno. Z Brązowej masy formujemy 12 kuleczek wielkości orzecha włoskiego i 24 walce o długości ok. 3cm. Każdy walec spłaszczamy dociskając paluszkiem, aby powstały uszy zająca. Na które masą maślaną lub lukrem naklejamy mniejsze czarne uszy.
  • 4. Łapki zajączka: Formujemy 24 walce o długości 3 cm, każdy nich lekko spłaszczamy, wykałaczką dociskamy końce tak aby powstały pazurki. Z czarnej masy robimy oczka i nosek w formie kółka.
    Składanie: Spód głowy zajączka posmarować masą i położyć na babeczkę. Następnie do głowy dołaczyć ucho i łapki do babeczki.

Notka redakcyjna

PP_03-2013
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smaki-katriny 18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)

wielkanocne muffinki baranki

śliczne babeczki na Wielkanoc

kategoria: Desery muffinki opublikowany: 24.03.2016 | wyświetlono: 1413 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE