Muffinki wielkanocne

  • wyświetlono: 1498 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Śliczne Wielkanocne babeczki, których nikt nie chciał zjeść. Wszyscy uważali że są zbyt ładne i ich szkoda :P

  • 30min

Składniki

Składniki na 12 babeczek:

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)

Masa Maślana:

230 g masła
2 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
szczypta barwnika w proszku zielonego

Sposób przygotowania przepisu:

Muffinki wielkanocne

  • 1. Wykonanie:
    Przesiać mąkę, proszek, cukier do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Masa maślana: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, barwnik stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać mleko i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.
    Gotową masę wykładałam łyżką na babeczki i robiłam wzorki widelczykiem :). Całość ozdobiłam zajączkami z masy cukrowej.
  • 2. Składniki na masę cukrową:

    400 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
    1,5 łyżeczki glukozy
    1,5 łyżeczki żelatyny
    25 ml gorącej wody

    Wykonanie:
    Do szklanki nalewam ok 25 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
  • 3. Większą połowę masy cukrowej barwimy na brązowo, resztę na czarno. Z Brązowej masy formujemy 12 kuleczek wielkości orzecha włoskiego i 24 walce o długości ok. 3cm. Każdy walec spłaszczamy dociskając paluszkiem, aby powstały uszy zająca. Na które masą maślaną lub lukrem naklejamy mniejsze czarne uszy.
  • 4. Łapki zajączka: Formujemy 24 walce o długości 3 cm, każdy nich lekko spłaszczamy, wykałaczką dociskamy końce tak aby powstały pazurki. Z czarnej masy robimy oczka i nosek w formie kółka.
    Składanie: Spód głowy zajączka posmarować masą i położyć na babeczkę. Następnie do głowy dołaczyć ucho i łapki do babeczki.
PP_03-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebabeczkiWielkanockonkurs_wielkanocnymuffinywypiekiz krememmaślane

Komentarze

Podobne przepisy

Muffinki

Dodane przez: kokosek15

Muffinki

piekę te muffinki na niedzielne...

Muffinki

Dodane przez: Justyna844

Muffinki

Szybkie muffinki z budyniem i masa...

Babeczki Wielkanocne

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Babeczki wielkanocne do koszyczka

Maleńkie babeczki, które warto...

image-0yrgt52

Dodane przez: Teodorka

Muffinki

Uwielbiane szczególnie przez dzieci.

MUFFINKI

Dodane przez: mamade188

MUFFINKI

Muffinki robię czasem dzieciom...

image-08o3c5y

Dodane przez: joanna1974

Muffinki

Te babeczki rozpływają się w ustach,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE