Babeczki waniliowe

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Najprostsze na świecie babeczki waniliowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne. Jest to bazowy przepis na muffinki. Do środka można wrzucać ulubione dodatki, a nawet za jednym razem zrobić każdą babeczkę inną. Ja, z moimi dziećmi, ozdobiliśmy babeczki ulubionymi cukrowymi dekoracjami.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Składniki mokre:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    Olejek waniliowy


    Składniki suche:
    250 g mąki
    Niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ozdoby cukrowe – opcjonalnie
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Babeczki

Babeczki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki do 3/4 jej wysokości. Posypujemy ozdobami cukrowymi, lub na przykład płatkami migdałowymi, bakaliami, wiórkami czekoladowymi. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach.
    Upieczone babeczki można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować