Babeczki tiramisu

0 (0 ocen)

Idealna minimalizacja popularnego derseru Tiramisu :)

Składniki:

  • Około 12 sztuk

    Biszkopt:
    3 jajka, 100g cukru, 75 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao gorzkiego

    Nasączenie: ⅓ szkl. mocnej kawy, ⅓ szkl. likieru amaretto

    Krem: 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 250g serka mascarpone, kakao gorzkie do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: W małym garnku gotuję 250 ml wody, odstawiam z ognia. Na garnek z parującą wodą nakładam miskę z żółtkami, tak by dno miski nie dotykało wody. Do żółtek daję cukier i ubijam mikserem około 5-8 minut, aż cukier się rozpuści a masa się ociepli i będzie jasna i puszysta. Zdejmuję na blat i dalej ubijam około 2 – 5 minut.
    W drugiej misce miksuję serek mascarpone, dodaję ubite żółtka i miksuję krótko na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

    Biszkopt: piekarnik nagrzewam na 170 C. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukier – cały czas miksując. Ubijam kilka minut po czym dodaję stopniowo żółtka, przesianą mąkę i przełączam mikser na mniejsze obroty, krótko miksuję – do połączenia się składników.

    Połowę masy wykładam do papilotek, do połowy, następnie posypuję kakao przez sitko i wykładam resztę masy.
    Piekę około 15 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Studzę. Nasączam kawą wymieszaną z likierem, nakładam kremem.
    Najlepiej, gdy babeczki włożysz do lodówki (1 – 4 godzin).
    Na koniec możesz posypać na wierzch kakao.

Porady

Zaczęłam od kremu, ponieważ idealnie go się nakłada, gdy troszkę stężeje i schłodzi się w lodówce. W następnej kolejności robię biszkopciki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować