Babeczki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem: W małym garnku gotuję 250 ml wody, odstawiam z ognia. Na garnek z parującą wodą nakładam miskę z żółtkami, tak by dno miski nie dotykało wody. Do żółtek daję cukier i ubijam mikserem około 5-8 minut, aż cukier się rozpuści a masa się ociepli i będzie jasna i puszysta. Zdejmuję na blat i dalej ubijam około 2 – 5 minut.
W drugiej misce miksuję serek mascarpone, dodaję ubite żółtka i miksuję krótko na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Biszkopt: piekarnik nagrzewam na 170 C. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukier – cały czas miksując. Ubijam kilka minut po czym dodaję stopniowo żółtka, przesianą mąkę i przełączam mikser na mniejsze obroty, krótko miksuję – do połączenia się składników.
Połowę masy wykładam do papilotek, do połowy, następnie posypuję kakao przez sitko i wykładam resztę masy.
Piekę około 15 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studzę. Nasączam kawą wymieszaną z likierem, nakładam kremem.
Najlepiej, gdy babeczki włożysz do lodówki (1 – 4 godzin).
Na koniec możesz posypać na wierzch kakao.
Porady
Zaczęłam od kremu, ponieważ idealnie go się nakłada, gdy troszkę stężeje i schłodzi się w lodówce. W następnej kolejności robię biszkopciki.
Komentarze