Babeczki neapolitańskie

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Warstwowe ciasto pochodzące z Neapolu. Pyszne czekoladowo- waniliowe słodkości z kremem o smaku truskawkowym. Wszystkie pyszności w jednej małej babeczce, która chodziła za mną od dłuższego czasu. Wypadło, że upiekłam je na 80-te urodziny babci. Mam nadzieję, że solenizantce, jak i gościom smakowały

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 225 g. miękkiego masła
    - 225 g. cukru do wypieków ( jest on drobniejszy od normalnego)
    - pół łyżeczki aromatu waniliowego
    - 4 jajka
    - 275 g. mąki pszennej
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/4 łyżeczki soli
    - 2 łyżki mleka 3,2%
    - 2 łyżki gorzkiego kakao
    - 3-4 łyżki gorącej wody
    Krem:
    - 180 g miękkiego masła
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżki serka mascarpone
    - 1 łyżka mleka lub śmietanki 30%
    - różowy barwnik spożywczy
    - aromat spożywczy o smaku truskawkowym lub 100 g zmiksowanych truskawek
    Dekoracja:
    - czekoladki w kształcie tabliczki czekolady*
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki neapolitańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Zmiksować miękkie masło z cukrem ma puszystą i kremową masę.
    2. Dodać do masy jajka i aromat waniliowy.
    3. Wsypać do ciasta przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować całość na gładką masę.
    4. Doleć mleko i jeszcze raz wymieszać.
    5. Przełożyć połowę ciasta łyżką lub szpatułką do drugiej miski.
    6. W osobnej miseczce wymieszaj kakao z gorącą wodą.
    7. Kiedy masa kakaowa ostygnie, połącz ją z jedną częścią masy.
    8. Masę kakaową ułożyć na dnie papilotki, następnie na niej ułożyć masę waniliową. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pozostawić do wystudzenia.
    Krem:
    1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
    2.Dodawać cukier, mleko oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
    3. Na sam koniec dodać barwnik i aromat lub zmiksowane truskawki, dokładnie wymieszać.
    4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
    Dekoracja:
    1. Babeczki udekorować kremem i małymi czekoladkami.

Porady

* forma do mini tabliczek czekolady była internetowym zakupem i strzałem w 10, bardzo polecam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Wanilia Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-2ajbg7s

To może cię zainteresować