Babeczki łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, mieszamy.
2.Białka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na sztywną pianę.
3.Powoli mieszamy z żółtkami i stopniowo wsypujemy mąkę, mieszamy.
4.Ciasro przelewamy do małych foremek w kształcie łódeczek wysmarowanych tłuszczem.
5.Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy około 10 minut w temperaturze 175 C.
6.Brzegi smarujemy z rozpuszczoną czekoladą, posypujemy kolorową posypką, żagiel robimy z wykałaczek i wyciętych trójkątów z papieru. Oba fragmenty dekoracji przyklejamy taśmą samopczylepną do siebie. Natomiast wiosła robimy z wykałaczek na które nabijamy małe kawałki pory.
Komentarze