Mi po świętach zosatało dużo, dużo śledzi w wiaderku, więc zrobiłem dzisiaj sałatkę śledziową w jogurcie. Pychotka. Polecam... :)
30 min
Składniki:
1 kg śledzi z wiaderka
500 ml jogurtu naturalnego
farsz:
2 g pieprzu
5 g majeranku
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 mała łyżeczka cukru
pół cyrtyny
Śledzie w jogurcie z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczyłem śledzie około godziny w wodzie.
2.Farsz: Pokroiłem cebulę w piórka, wymieszałem z zielem angielskim, listkami laurowymi, cukrem, majerankiem, sprasowanym czosnkiem, skropiłem sokiem z cytryny, przyprawiłem pieprzem.
3.Odsączone śledzie uformowałem w ślimaki z małymi dziurkami, by móc nałożyć do nich farsz, spiełem wykałaczką, ułożyłem farsz, zalałem jogurtem. Odstwiłem na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorowałem jarmużem, dymką, marchewką.
Komentarze