Babeczki czekoladowe z kokosem

4.5 (200 ocen)

Dla wielbicieli czekolady i kokosa.

Składniki:

  • Składniki na babeczki:
    160 g mąki
    1 jajko
    300 ml maślanki naturalnej
    50g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    75 g masła w temperaturze pokojowej
    140g cukru pudru

    Nadzienie kokosowe:
    100g mielonego serka
    3 łyżki cukru pudru
    80 g wiórków kokosowych

    Na wierzch:
    100 g czekolady mlecznej
    1-2 łyżki oleju
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki czekoladowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko oraz maślankę i rozpuszczoną na parze czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Serek wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi. Uformować małe kulki (mnie wyszło 13 sztuk).
  • 2. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać po 1 łyżce ciasta, kulkę kokosową i przykryć ok. 1/2 ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce, dodać olej. Polać wystudzone babeczki czekoladą i
    posypać wiórkami kokosowymi. Ja ozdobiłam je kandyzowanymi wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować