Babeczka z różyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy Babeczki nadziane budyniem o smaku waniliowym Delecta, według przepisu na opakowaniu.
2.Przygotowujemy krem - budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak używamy mniejszej ilości mleka (ok. 350 ml), aby budyń był bardziej gęsty. Do gotowego budyniu dodajemy 1-2 łyżki masła. Budyń dzielimy na mniejsze porcje i farbujemy barwnikami spożywczymi ( jednego budyniu użyłam do ozdobienia kilku babeczek, a część budyniu do tej babeczki zafarbowałam na zielono) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3.Robimy masę plastyczną - żelatynę należy rozpuścić w ciepłej wodzie, tak aby nie było żadnej grudki, później dodać glukozę. Następnie delikatnie podgrzać, byle się nie zagotowała. Dodać cukier puder i ugniatać - masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeżeli masa za bardzo się klei należy dodać więcej cukru pudru, natomiast gdy jest za twarda można dodać odrobinę oleju. Następnie masę dzielimy na części i farbujemy barwnikami spożywczymi (z tej ilości masy plastycznej zrobiłam ozdoby do kilkunastu babeczek). Część masy do tej babeczki zafarbowałam na czerwono.
4.Z masy plastycznej lepimy różyczki – odrywamy po kawałku masy i w palcach tworzymy różnej wielkości płatki. Następnie zlepiamy płatki za sobą tak aby powstała różyczka. Odkładamy na chwilkę aby "zastygły".
5.Bardzo dobrze wystudzony budyń umieszczamy w rękawie do kremów i wyciskamy na babeczkę tworząc „ gwiazdki” , które będą imitować listki. Wcześniej przygotowane kwiatki umieszczamy na babeczce.
Komentarze