Baba gotowana

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta baba od lat gości w moim domu. Zajadają się nią nawet ci, którzy w ogóle nie przepadają za ciastami.

Składniki:

  • ● 25 dag masła roślinnego
    ● 1 szklanka mąki pszennej
    ● 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    ● 1 szklanka cukru pudru
    ● 6 jajek
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 2 łyżki spirytusu
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baba gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną
    pianę, a żółtka ucieramy z cukrem
    pudrem i masłem. Mąki
    mieszamy z proszkiem do pieczenia
    i wsypujemy do żółtek.
    Dodajemy sok z cytryny, spirytus
    oraz ubite białka, mieszamy.
  • Baba gotowana 2. Wlewamy do wysmarowanego
    dowolnego naczynia i przykrywamy.
    Wstawiamy do wrzącej
    wody i gotujemy godzinę.

Porady

Babę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować