ŚLIWKI NA MROWISKU

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciekawe i inne ale pyszne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI CIASTA :

    40 dag maki
    1/3 szklanki cukru
    200 ml mleka
    1 jajko
    5 dag masła
    3 dag drożdży

    MASA MAKOWA :

    20 dag maku mielonego
    200 ml mleka
    2 jajka
    10 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka masła
    2 łyżki bułki tartej

    KRUSZONKA :

    10 dag mielonych orzechów
    20 dag masła
    12 dag cukru brązowego
    cynamon

    1 1/2 kg śliwek
    1 szklanka orzechów włoskich

Śliwki na mrowisku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki letniego mleka , roztopionego masła i pozostałych składników na ciasto zarobić je przykryć ściereczką zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
    Śliwki umyć wypestkować .
    Masa makowa zagotować mleko wsypać suchy zmielony mak dodać cukier masło dodać żółtka a następnie do przestudzonego ubitą pianę z białek .
    Wyrośnięte ciasto wyrobić rozłożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia na nim rozsmarować masę makową ułożyć na niej śliwki na każdej położyć orzecha a następnie posypać kruszonką .Zostawić na chwilę do wyrośnięcia .Piec 50 minut w 180 stopniach C

Porady

Można użyć masy gotowej .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy