Argentyńskie empanadas.

4.5 (186 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Dostałam ten przepis od ukochanej babci.Tego dania trzeba spróbować !

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ciasto:. mąka tortowa: 3 szklanki
    - .drożdże: 0.5 opakowania
    - .olej lub oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
    WODA - 1 SZKLANKA(LETNIA) - SZCZYPTA SOLI I CUKRU:
    - farsz:mieszane mięso mielone: 25 dekagramów
    - pokrojone w kostkę ziemniaki (wcześniej ugotowane): 3 sztuki
    - cebuli: 20 dekagramów
    2 łYżECZKI RODZYNEK - 2 ZąBKI CZOSNKU -1/2 łYżECZKI KMINU RZYMSKIEGO -1/2 łYżECZKI OSTREJ PAPRYKI MIELONEJ -1/2 łYżECZKI SOLI -:
    3 łYżKI OLEJU DO SMAżENIA - śWIEżA KOLENDRA -2 łYżKI PRZECIERU POMIDOROWEGO:
    żółTKO DO POSMAROWANIA CIASTA:
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Argentyńskie empanadas. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Farsz: Rodzynki sparz i osącz. Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut.Kiedy mięso jest już miękkie dodaj ugotowane ziemniaki,posiekaną kolendrę i przecier pomidorowy. Dodaj rodzynki i przyprawy.Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę.

    Ciasto:
    Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle letniej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 12 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Posmaruj żółtkiem i wstaw do nagrzanego do 220 st.na 10 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze 15 minut.




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować