To ciasto skierowane jest do osób kochających orzechy :) Smaczne, słodkie, można się pokusić nawet o stwierdzenie, że przypomina po części snikersa. Kochają go dzieci i dorośli.
2 godz.
Składniki:
Ciasto orzechowe:
8 jajek
30 dag cukru zwykłego
30 dag orzechów włoskich
6 łyżek bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.Orzechy włoskie mielimy na maszynce i następnie łączymy z bułką tarą i proszkiem do pieczenia.
2.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie żółtka. Kolejno mieszamy z orzechami, połączonymi z bułką tarą i proszkiem i pieczemy w 150°C przez około 70min. Biszkopt orzechowy należy później przekroić . Opcjonalnie możemy rozlać ciasto na dwie formy i nie musimy się bawić w przekrojenie, bo jak wiadomo ciężko o to żeby dwie połowy były równe.
3.Kolejnym krokiem jest wykonanie ciasta jasnego. W tym celu również ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier a następnie żółtka oraz w następnej kolejności mieszamy z wcześniej połączoną mąką pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 130°C około 40min.
4.Następnie gotujemy krem z podanych składników. Odczekujemy jak wystygnie i ucieramy go z margaryną i masłem. Ja osobiście dodaję jeszcze łyżeczkę spirytusu i łyżeczkę soku z cytryny aby krem się nie zważył i był smaczniejszy.
5.Orzeszki arachidowe rozgniatamy na drobno (ja to wykonuję wałkiem).
6.Masę kajmakową rozgrzewamy aby lepiej się rozprowadzała.
7.Przełożenie placka :
½ placka orzechowego – ½ masa kajmakowa – orzeszki arachidowe – masa waniliowa – placek jasny – ½ maska kajmakowa - orzeszki arachidowe - ½ placka orzechowego – masa waniliowa (jedynie do posmarowania wierzchniej warstwy placka) – orzeszki arachidowe (opcjonalnie wzorki z polewy czekoladowej, fajnie to wygląda)
Komentarze