ARACHIDOWIEC

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto skierowane jest do osób kochających orzechy :) Smaczne, słodkie, można się pokusić nawet o stwierdzenie, że przypomina po części snikersa. Kochają go dzieci i dorośli.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    8 jajek
    30 dag cukru zwykłego
    30 dag orzechów włoskich
    6 łyżek bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto jasne:
    4 jajka
    5 łyżek cukru zwykłego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem waniliowy
    ½ l mleka
    3 żółtka
    6 dag mąki ziemniaczanej
    17 dag cukru zwykłego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    ½ margaryny
    ½ masła

    Dodatkowo:
    masa kajmakowa
    40 dag orzeszków arachidowych solonych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki Kajmak

Arachidowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie mielimy na maszynce i następnie łączymy z bułką tarą i proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie żółtka. Kolejno mieszamy z orzechami, połączonymi z bułką tarą i proszkiem i pieczemy w 150°C przez około 70min. Biszkopt orzechowy należy później przekroić . Opcjonalnie możemy rozlać ciasto na dwie formy i nie musimy się bawić w przekrojenie, bo jak wiadomo ciężko o to żeby dwie połowy były równe.

  • 3. Kolejnym krokiem jest wykonanie ciasta jasnego. W tym celu również ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier a następnie żółtka oraz w następnej kolejności mieszamy z wcześniej połączoną mąką pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 130°C około 40min.
  • 4. Następnie gotujemy krem z podanych składników. Odczekujemy jak wystygnie i ucieramy go z margaryną i masłem. Ja osobiście dodaję jeszcze łyżeczkę spirytusu i łyżeczkę soku z cytryny aby krem się nie zważył i był smaczniejszy.
  • 5. Orzeszki arachidowe rozgniatamy na drobno (ja to wykonuję wałkiem).
  • 6. Masę kajmakową rozgrzewamy aby lepiej się rozprowadzała.
  • 7. Przełożenie placka :
    ½ placka orzechowego – ½ masa kajmakowa – orzeszki arachidowe – masa waniliowa – placek jasny – ½ maska kajmakowa - orzeszki arachidowe - ½ placka orzechowego – masa waniliowa (jedynie do posmarowania wierzchniej warstwy placka) – orzeszki arachidowe (opcjonalnie wzorki z polewy czekoladowej, fajnie to wygląda)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować