Ananasowiec - biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą

4.48 (148 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto jest niekwestionowanym hitem w mojej rodzinie od kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Warto najpierw przeczytać cały przepis ponieważ wiele rzeczy można robić w tzw. międzyczasie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na krem:
    2 puszki ananasów
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    4 żółtka
    250 g masła roślinnego

    Na bezę:
    4 białka ( pozostałe od kremu )
    3/4 szklanki cukru
    4-6 łyżek wiórków kokosowych
    2 okienka ciemnej czekolady do starcia na wierzch

    Na poncz:
    0,5 szklanki soku z ananasa ( pozostaje z użytego do kremu )
    1 cytryna
    3-4 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Ananasowiec - biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy partiami cukier i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy żółtka, a gdy składniki się połączą powoli wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i ucieramy przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherze. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy aby ostygł.
  • krem do ciasta 2. Krem:
    Ananasy kroimy w drobne cząstki. Szklankę soku z ananasa wlewamy do garnka. W 0,5 szklanki rozpuszczamy budyń + 1 łyżkę mąki pszennej. Pozostały sok pozostawiamy do ponczu. Do garnka z sokiem dosypujemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy gdy płyn wrze wlewamy rozmieszany w soku budyń i chwilę gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy, aby masa wystygła.
    Ucieramy na puch masło z żółtkami i stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Ucieramy wszystko na gładki, puszysty krem. Na koniec dodajemy odsączone z nadmiaru soku, pokrojone ananasy i wkładamy masę na chwilę do lodówki. Sok odciśnięty z cząstek ananasa również możemy wykorzystać do ponczu.
  • 3. Poncz:
    Sok z ananasa mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, spirytusem i wodą. Wychodzi go ok. 1 szklanki. I całością stopniowo nasączamy wystudzony biszkopt.
  • beza 4. Beza:
    Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie porządnie utarta dodajemy wiórki i chwilę mieszamy. Pieczemy ok. 70 minut w temp. 150 stopni C. Chodzi o to, żeby beza się wysuszyła i była chrupiąca i krucha, a nie spalona.
  • ananasowiec 5. Na wystudzony biszkopt, nasączony ponczem wykładamy krem i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy upieczoną i wystudzoną bezą, lekko dociskając. Całość posypujemy tartą czekoladą.

Porady

Choć ciasto może się wydawać trudne, to zapewniam, że wcale tak nie jest, a sęk tkwi w dobrym zorganizowaniu poszczególnych etapów. Ja osobiście zaczynam od ugotowania budyniu, aby zdążył wystygnąć. Następnie piekę biszkopt, wyjmuje razem z papierem i przygotowuję masę na bezę, którą piekę w tej samej blaszce tylko na nowym papierze. Gdy beza się piecze, ucieram krem i nasączam biszkopt. Całość składam do kupy i gotowe :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować