Porzeczki pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciastko kusi swoim słodko - kwaśnym smakiem i cudownym aromatem, nikt mu się nie oprze!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 3/4 szklanki cukru
    - łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki gęstej śmietany
    - 3 żłotka
    - kostka margaryny lub masła
    - łyżeczka cukru waniliowego
    Na bezę:
    - 3 białka
    - 3/4 szklanki cukru
    Nadzienie:
    - 700 gram oczyszczonych i umytych czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Porzeczki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystkie składniki dokładnie siekamy, aż składniki się dobrze połączą. Szybko i delikatnie zagniatamy ciasto, aby po upieczeniu pozostało kruche a nie zbite. Z kuli ciasta odkrawamy niewielki kawałek, który posłuży nam za kruszonkę.
    Dużą kulę wkładamy do lodówki na min. godzinę aby się schłodziła, zaś mniejszy kawałek do zamrażalnika.
  • 2. Gdy ciasto się schłodzi układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15 min aby spód się podpiekł.
  • ciasto przed pieczeniem 3. W między czasie ubijamy białka na bezę, gdy będą już sztywne, stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.Gdy spód będzie podpieczony, wykładamy na niego umyte i oczyszczone owoce, a następnie smarujemy ubitymi białkami z cukrem. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożony kawałek ciasta.
  • propozycja podania 4.
    Pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować