Porzeczki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystkie składniki dokładnie siekamy, aż składniki się dobrze połączą. Szybko i delikatnie zagniatamy ciasto, aby po upieczeniu pozostało kruche a nie zbite. Z kuli ciasta odkrawamy niewielki kawałek, który posłuży nam za kruszonkę.
Dużą kulę wkładamy do lodówki na min. godzinę aby się schłodziła, zaś mniejszy kawałek do zamrażalnika.
2.Gdy ciasto się schłodzi układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15 min aby spód się podpiekł.
3.W między czasie ubijamy białka na bezę, gdy będą już sztywne, stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.Gdy spód będzie podpieczony, wykładamy na niego umyte i oczyszczone owoce, a następnie smarujemy ubitymi białkami z cukrem. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożony kawałek ciasta.
4.
Pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze