Ananasek pod petitką

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto na każdą okazję

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Masa
    1 słoik dżemu ananasowego
    2 galaretki o smaku ananasowym
    350 g kremówki
    2 paczki ciastek pepitek
    cukier puder do lukru
    1 1/2 szklanka soku z ananasa

Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasek pod petitką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą mąkę, proszek i olej. Delikatnie mieszamy wylewamy na małą blaszkę, pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.


    Gotowy i wystudzony biszkopt zwilżamy sokiem z ananasa, pozostawiając ok 3 łyżek do lukru.

    Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia.

    Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt.

    Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować