1.Biszkopt: Żółtka ubić z 1 szklanką cukru, wodą i octem na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane prze sito. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec ok. 20 minut.
2.Krem: Z ananasów odlać syrop, osączyć na sicie i pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Budynie rozrobić w ½ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, wystudzić. Masło i kefir utrzeć z budyniem na gładki krem. Na koniec dodać pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać.
3.Ciasto kokosowe: 4 białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru. Na koniec masę połączyć z wiórkami. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w 180oC.
Na biszkopcie rozsmarować krem ananasowy, na wierzchu rozłożyć ostudzone ciasto kokosowe.
Komentarze