ANANASEK

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest pyszne i proste do przygotowania.

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • ½ szklanki mąki pszennej
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki wody, 1 łyżka octu

    KREM:
    • 1 puszka ananasów
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego
    • 2 i ½ szklanki mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 kostka masła
    • 6 łyżek kefiru

    CIASTO KOKOSOWE:
    • 4 białka
    • 1 szklanka cukru
    • 20 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka ubić z 1 szklanką cukru, wodą i octem na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane prze sito. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec ok. 20 minut.
  • 2. Krem: Z ananasów odlać syrop, osączyć na sicie i pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Budynie rozrobić w ½ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, wystudzić. Masło i kefir utrzeć z budyniem na gładki krem. Na koniec dodać pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto kokosowe: 4 białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru. Na koniec masę połączyć z wiórkami. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w 180oC.

    Na biszkopcie rozsmarować krem ananasowy, na wierzchu rozłożyć ostudzone ciasto kokosowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować