Ciasto ananasek – makowo kokosowy biszkopt z kremem ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO :
Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy
Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C
MASA :
Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.Dodajemy budyń i cukier.Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.
Studzimy.
Masło miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.
Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy do przygotowanej masy.
GALARETKA:
Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.
Studzimy.
Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.
Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę
Wstawiamy do lodówki.
Porady
Mozna zamienic mase budyniowa na mase grysikowa tez bedzie dobre
Komentarze