Tort z rolada

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Znalazłam go przypadkiem i postanowiłam zrobic i troszke zmodernizowac

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe
    4 jajka
    1/2 szkl cukru
    1 szkl maki pszennej
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    2 łyzeczki cukru waniliowego
    10 dkg mielonych orzechów

    Ciasto na rolade:
    5 jajek
    5 łyzek cukru
    5 łyzek mąki
    1,5 łyzeczki cukru waniliowego
    1 łyzeczka proszku do pieczenie
    2 łyzki wody

    Masa orzechowa
    3/4 szkl mielonych orzechów
    2 łyzki cukru
    10 łyzek mleka
    25 dkg masłą

    Masa czekoladowa;
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl mleka
    4 łyzki kakao
    30 dkg masła

Tort z rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe
    Całe jajka ubic z cukrem do białosci dodac mąke i orzechy. Piec w 180 s
    Ciasto na rolade
    Białka ubic na sztywno dodac cukier, cukier waniliowy potem żółtka delikatnie wymieszac dodac make z woda i wymieszac wyłozyc na szeroka blaszka piec w tem 180s
    Masa orzechowa
    Orzechy, cukier, mleko zagotowac dodac orzechy i smazyc 5 minuty ostudzic. Masło utrzec i dodac ostudzone orzechy
    Masa czekoladowa
    Cukier, mleko, kakao gotowac 2 minuty ostudzic. Masło utrzec i dodac ostudzone mase kakaowa

    PRZEŁOZENIE PLACKA
    Na spod ciasto orzechowe na to masa orzechowa. Rolade pociac w paski ja pociełam na 4 paski posmarowac masa czekoladowa. Zwiniete paski ułozyc na masie orzechowej. Na wierzch polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy