Ciasto wymagające i kosztowne, ale nadające się nawet na przyjęcie u ambasadora. Smakiem zachwyci każdego. Idealne na jubileusze, urodziny, rocznice czy komunie.
1.Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać widelcem z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej blaszki wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
2.Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić z pozostałym mlekiem zimnym i wymieszać z budyniem. Wlać gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gdy budyń się i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić.
3.Masło utrzeć na puch i, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki i pół gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać. Do drugiej części masy włożyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy.
4.Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw ciemny krem, a potem jasny. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Wstawić do lodówki na 8 godzin.
Porady
Samą masę można również wykorzystać do przygotowania tortu.
Komentarze