Adwokacik z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilę miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy z resztą za pomocą łyżki. Puszyste ciasto przekładamy do małej blaszki i pieczemy ok. 25 min w 160C.
2.Przygotowujemy masę: zimne mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Powoli wlewamy adwokat. Intensywność likieru możemy zmieniać według własnych upodobań.
3.Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Dół nasączyć ponczem, posmarować całym słoiczkiem dżemu z czarnej porzeczki i wyłożyć na niego krem z adwokatem ( pół teraz pół na górę albo jak u mnie 2/3 na dół i 1/3 na górę). Położyć górny biszkopt (ja lekko ścinam górę biszkoptu, z tej skórki), nasączyć, położyć resztę kremu , a na wierzch starkować czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce przed podaniem.
Porady
Składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
Proporcje na małą blaszkę.
Komentarze