Adwokacik z czarną porzeczką

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotny biszkopt, intensywny kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki i przepyszny krem z dodatkiem likieru jajecznego.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szkl mąki
    - 1 łyżka kakao
    - 4 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki cukru
    - kilka kropli olejku rakowego.
    Masa:
    - 500g serka mascarpone
    - 3 łyżki cukru pudru
    - likier jajeczny Adwokat 120 ml
    Poncz:
    - sok z wyciśniętej połowy cytryny
    - 2 łyżeczki cukru
    - 1 szklanki wody
    Dodatkowo:
    - mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    - pół tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Adwokacik z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilę miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy z resztą za pomocą łyżki. Puszyste ciasto przekładamy do małej blaszki i pieczemy ok. 25 min w 160C.
  • 2. Przygotowujemy masę: zimne mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Powoli wlewamy adwokat. Intensywność likieru możemy zmieniać według własnych upodobań.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Dół nasączyć ponczem, posmarować całym słoiczkiem dżemu z czarnej porzeczki i wyłożyć na niego krem z adwokatem ( pół teraz pół na górę albo jak u mnie 2/3 na dół i 1/3 na górę). Położyć górny biszkopt (ja lekko ścinam górę biszkoptu, z tej skórki), nasączyć, położyć resztę kremu , a na wierzch starkować czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce przed podaniem.

Porady

Składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową. Proporcje na małą blaszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować