Ciasto 3 bit

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

przepyszne ciasto i wbrew pozorom nie takie słodkie jakby się wydawało

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    400g masy krówkowej
    1l śmietany 30%
    2 op. śmietan fix
    2 łyżki cukru pudru
    400g herbatników kakaowych
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2,5 szkl. mleka
    2 żółtka
    150g miękkiego masła
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Blacha/forma do pieczenia o wymiarach 25x36cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa :

    W garnuszku gotujemy 1,5 szklanki mleka.
    Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąkami i żółtkami do połączenia składników.
    Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowany roztwór.
    Szybko mieszamy, by nie powstały grudki.
    Całość gotujemy aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
    Studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.

    Formę/blachę wykładamy papierem na pieczenia.
    Na nim układamy warstwę herbatników na którą wylewamy masę krówkową (można wcześniej wstawić do ciepłej wody aby lepiej rozsmarować).
    Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników.
    Wylewamy masę budyniową i kładziemy ponownie herbatniki.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan fixem na sztywno.
    Wykładamy na herbatniki.
    Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
    Schładzamy w lodówce -najlepiej na noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować