W garnuszku gotujemy 1,5 szklanki mleka.
Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąkami i żółtkami do połączenia składników.
Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowany roztwór.
Szybko mieszamy, by nie powstały grudki.
Całość gotujemy aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.
Formę/blachę wykładamy papierem na pieczenia.
Na nim układamy warstwę herbatników na którą wylewamy masę krówkową (można wcześniej wstawić do ciepłej wody aby lepiej rozsmarować).
Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników.
Wylewamy masę budyniową i kładziemy ponownie herbatniki.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan fixem na sztywno.
Wykładamy na herbatniki.
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
Schładzamy w lodówce -najlepiej na noc
Komentarze