Zupa z piersią kurczaka, warzywami i kluskami kładzionymi

0 (0 ocen)

Pożywna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesień i zimę

Składniki:

  • - 2 litry wody
    - nieduża pierś z kurczaka
    - 4 marchewki
    - 1 mały seler
    - garść zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
    - pół puszki kukurydzy konserwowej
    - pół czerwonej papryki
    - 2 kostki rosołowe drobiowe
    - 1 mała cebula
    - pół szklanki czerwonej soczewicy
    - 1 łyżka papryki słodkiej
    - 1 łyżka majeranku
    - sól, pieprz
    - trochę oleju do smażenia

    na kluski:
    - 1 jajko
    - 150 g mąki
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z piersią kurczaka, warzywami i kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostki rosołowe. Wrzucić starte na tarce marchewki i seler. Gotować na małym ogniu.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć w przyprawach: papryce słodkiej, majeranku, soli i pieprzu.
    Na patelni rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć piersi z cebulką. Wrzucić do wywaru.
  • 3. Do gotującej się zupy dorzucić fasolkę szparagową, kukurydzę odsączoną z zalewy, pokrojoną drobno paprykę, soczewicę. Wszystkie te składniki możemy dodać równocześnie.
  • 4. Kluski kładzione:
    Wymieszać łyżką w misce jajko z mąką i solą. Kłaść na zupę łyżką kluski. Gotować ok. 5-7 minut.
    Kluski kładziemy na zupę od razu po wrzuceniu ww składników. Zupę gotujemy do miękkości soczewicy, papryki i fasolki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować