Zupa z piersią kurczaka, warzywami i kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostki rosołowe. Wrzucić starte na tarce marchewki i seler. Gotować na małym ogniu.
2.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć w przyprawach: papryce słodkiej, majeranku, soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć piersi z cebulką. Wrzucić do wywaru.
3.Do gotującej się zupy dorzucić fasolkę szparagową, kukurydzę odsączoną z zalewy, pokrojoną drobno paprykę, soczewicę. Wszystkie te składniki możemy dodać równocześnie.
4.Kluski kładzione:
Wymieszać łyżką w misce jajko z mąką i solą. Kłaść na zupę łyżką kluski. Gotować ok. 5-7 minut.
Kluski kładziemy na zupę od razu po wrzuceniu ww składników. Zupę gotujemy do miękkości soczewicy, papryki i fasolki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze