ZUPA OGÓRKOWA jak u Mamy

4.5 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

smak i zapach jak za dawnych lat

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży pęczek włoszczyzny
    ok. 2 litry wody
    8 średnich ziemniaków
    6 dużych kiszonych ogórków + woda z ogórków do smaku
    1 łyżka koperku
    2 łyżki śmietany 18%
    sól/ pieprz/ 3 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę dokładnie myjemy. Pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Resztę warzyw wkładamy w całości (pod koniec gotowania wyjmujemy je z zupy) i zalewamy wodą. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z warzywami. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy przez ok. 30 minut, aż marchewka, pietruszka i ziemniaki będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce i dodajemy do zupy. Dolewamy trochę wody z ogórków – jej ilość jest zależna od tego jak kwaśną zupę lubimy. Pod koniec gotowania zaprawiamy śmietaną, dodajemy sól, pieprz i koperek. Zestawiamy zupę z płyty grzewczej i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pyszna!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować