Zupa grochowa

4.49 (182 ocen)

  • 30 min

Klasyczna zupa grochowa

  • 30 min

Składniki:

  • - 300-400 g grochu
    - włoszczyzna (por, seler, marchewka)
    - 150 g boczku wędzonego
    - 1,5 l wody
    - 1 cebula
    - kilka ziemniaków
    - majeranek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch przebrać, opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.
    Na drugi dzień wodę odlać. Groch gotować w czystej wodzie, gdy robi się miękki, wodę można posolić. Dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski. Cebulę z boczkiem podsmażyć na patelni i wrzucić do zupy.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
    Gotować do miękkości ziemniaków.
    Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Porady

Wodę z moczenia grochu należy wylać, aby uniknąć wzdęć po spożyciu zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować