Zapiekanka rybna z brokułami

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zapiekanka dla całej rodziny

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg filetów rybnych
    1 średni brokuł
    30 dkg pieczarek lub sezonowych grzybów
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    przyprawa do ziemniaków
    duża cebula
    0,5 szklanki śmietany
    0,5 szklanki wody
    1 łyżki mąki
    2 duże łyżki posiekanego koperku (moze być suszony)
    żółty ser do posypania
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka rybna z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w plastry i osmażamy z przyprawą do ziemniaków i połowę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Brokuła pociętego w różyczki wrzucamy do osolonej wody, doprowadzamy do wrzątku i odcedzamy, połowe wykładamy na ziemniaki. Rybę solimy i obsmażamy w samej mące, również wykładamy połowę do naczynia. Pieczarki kroimy i dusimy z cebulą, część wykładamy na rybę. Z reszty porcji układamy druga warstwę przykrywając brokułem. W słoiku przygotowujemy sos: wlewamy śmietanę, wsypujemy dwie łyżki mąki, koperek, szczyptę soli i pieprzu, dolewamy wodę i potrząsamy, zalewamy zapiekankę, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220stopni na 40 minut.
    Rada: najlepiej piec zapiekankę przez 30 minut pod przykryciem, a na 10 minu przed wyjęciem zdjąć pokrywę, po wyjęciu odczekać 5 minut aby zapiekanka się związała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować