0,5 kg filetów rybnych
1 średni brokuł
30 dkg pieczarek lub sezonowych grzybów
1 kg ugotowanych ziemniaków
przyprawa do ziemniaków
duża cebula
0,5 szklanki śmietany
0,5 szklanki wody
1 łyżki mąki
2 duże łyżki posiekanego koperku (moze być suszony)
żółty ser do posypania
sól, pieprz
Zapiekanka rybna z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy w plastry i osmażamy z przyprawą do ziemniaków i połowę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Brokuła pociętego w różyczki wrzucamy do osolonej wody, doprowadzamy do wrzątku i odcedzamy, połowe wykładamy na ziemniaki. Rybę solimy i obsmażamy w samej mące, również wykładamy połowę do naczynia. Pieczarki kroimy i dusimy z cebulą, część wykładamy na rybę. Z reszty porcji układamy druga warstwę przykrywając brokułem. W słoiku przygotowujemy sos: wlewamy śmietanę, wsypujemy dwie łyżki mąki, koperek, szczyptę soli i pieprzu, dolewamy wodę i potrząsamy, zalewamy zapiekankę, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220stopni na 40 minut.
Rada: najlepiej piec zapiekankę przez 30 minut pod przykryciem, a na 10 minu przed wyjęciem zdjąć pokrywę, po wyjęciu odczekać 5 minut aby zapiekanka się związała.
Komentarze