Tort Spiderman

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tort Spiderman upiekłam na 5 urodziny mojego chrześniaka, gdyż Mikołaj uwielbia postać Spidermana.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki octu
    szczypta soli

    Masa orzechowa:
    1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    1 szklanka mleka
    3 żółtka
    1 kostka margaryny Kasi
    3/4 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    200 gram masy marcepanowej
    polewa czekoladowa
    barwnik spożywczy niebieski i czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort spiderman - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą. Wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy20cm i pieczemy na złoty kolor ok 30 minut w temp.180ºC.

    Krem:gotujemy mleko, gdy mleko się zagotuje wsypujemy zmielone orzechy i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Potem studzimy masę. Następnie masę zmiksować z żółtkami, margaryną Kasią oraz cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa.

    Biszkopty dzielimy na 3 części. Spód tortu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie smarujemy na dżem masą orzechową. Przykrywamy 2 częścią biszkoptu, również smarujemy masą orzechową. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu. Boki tortu smarujemy masą orzechową. 1część masy marcepanowej barwimy na czerwono oraz zostawiamy trochę masy żółtej na oczy Spidermana. Wierzch tortu dekorujemy masą marcepanową.Z czerwonej masy wykroimy twarz a z żółtej oczy .Niebieską masą dekorujemy koło twarzy.Następnie z polewy czekoladowej zdobimy twarz Spidermana robiąc pajęczyny.Tort schładzamy.

    SMACZNEGO.

Porady

Masa marcepanowa musi być bardzo schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować