Tort spiderman - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą. Wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy20cm i pieczemy na złoty kolor ok 30 minut w temp.180ºC.
Krem:gotujemy mleko, gdy mleko się zagotuje wsypujemy zmielone orzechy i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Potem studzimy masę. Następnie masę zmiksować z żółtkami, margaryną Kasią oraz cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa.
Biszkopty dzielimy na 3 części. Spód tortu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie smarujemy na dżem masą orzechową. Przykrywamy 2 częścią biszkoptu, również smarujemy masą orzechową. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu. Boki tortu smarujemy masą orzechową. 1część masy marcepanowej barwimy na czerwono oraz zostawiamy trochę masy żółtej na oczy Spidermana. Wierzch tortu dekorujemy masą marcepanową.Z czerwonej masy wykroimy twarz a z żółtej oczy .Niebieską masą dekorujemy koło twarzy.Następnie z polewy czekoladowej zdobimy twarz Spidermana robiąc pajęczyny.Tort schładzamy.
Komentarze