Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 24-26cm.- dno smarujemy margarynąPiekarnik ustawiamy na temp170C..Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier,ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem,łączymy delikatnie z masą jajeczną za pomocą łopatki.Przelewamy do tortownicy,pieczemy ok 30-35 minut.iSprawdzamy patyczkiem,jeśli jest suchy wyjmujemy z piekarnika,studzimy.Zimny biszkopt przekrawamy na trzy krążki.Na tekturce lub karcie z bloku technicznego rysujemy zarys głowy Hello Kitty,wycinamy.Szablon przykładamy kolejno do blatów biszkoptowych i wykrawamy.Żelatynę namaczamy w 1/5 szk zimnej wody.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na półsztywno,krótko miksujemy z podgrzaną i lekko ostudzoną żelatyną.Na paterze lub płaskim talerzu układamy jeden blat biszkoptowy,lekko nasączamy,wykładamy połowę tężejącej śmietany i owoce,przykrywamy drugim blatem,nasączamy,wykładamy resztę smietany i owoców.Przykrywamy trzecim blatem,nasączamy i wstawiamy do lodówki do stężenia na 3-4 godziny.Czekoladę rozpuścic,maczac w niej ułamane do odpowiedniej długości paluszki,odstawic do lodówki.Masę do przybrania umieścic w woreczku cukierniczym lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki,dekorowac tort wyciskając małe porcje masy.Odrobinę masy połączyc z żółtym barwnikiem,zrobic usta,ze stopionej czekolady uformowac oczy.Trzy łyżki masy połączyc z różowym barwnikiem,wyszprycowac kokardę,udekorowac kwiatkiem,z paluszków w czekoladzie zrobic wąsy.Schłodzic.
Porady
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej,bardzo ułatwi nam to przekrawanie ciasta na blaty.
Komentarze