Torcik migdałowo - truskawkowy (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i lekki torcik, idealny na upalne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 60 dag truskawek
    20 dag herbatników Petit Beurre
    500g twarożku sernikowego
    14 dag masła
    10 dag cukru pudru
    10 dag mielonych migdałów
    500 ml śmietanki kremówki 33% lub 36%
    1 opakowanie śmietan - fixu (opcjonalnie)
    2 łyżki mleka
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik migdałowo - truskawkowy (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy przy pomocy blendera lub wałkiem do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnuszku, kiedy lekko ostygnie mieszamy je z herbatnikami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Wysypujemy herbatniki i ugniatamy do mocno spodu. Schładzamy około 20 min w lodówce
  • 2. Twarożek ucieramy dokładnie z cukrem pudrem i mlekiem na gładką masę. Nakładamy na schłodzony spód i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie posypujemy zmielonymi migdałami. Schładzamy ponownie.
  • Torcik migdałowo-truskawkowy 3. W międzyczasie myjemy truskawki. Suszymy je i obieramy ze szypułek. Około połowę podanej ilości przekrawamy na pół. Układamy tyle ile się zmieści ciasno koło siebie na warstwie z migdałów. Resztę truskawek pozostawiamy do dekoracji.

    Śmietane kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Jeżeli nie chce się ubić, możemy pod koniec dodać śmietan-fix, który nam ją dodatkowo zagęści. Gotową śmietanę wykładamy na truskawki.

    Torcik dekorujemy dowolnie pozostałymi owocami.

Porady

Truskawki można zastąpić innymi owocami np malinami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować