Torcik czekoladowo-truskawkowy bez pieczenia

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Prosty, pyszny torcik. Poza sezonem można użyć mrożonych truskawek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa czekoladowa:
    - 600 ml śmietanki 30%
    - 2 czekolady gorzkie
    - 1 galaretka cytrynowa

    Masa truskawkowa:
    - 500 g truskawek
    - 1 galaretka truskawkowa

    Wierzch:
    - 150 ml śmietanki 30%
    - 1 łyżeczka cukru pudru
    - 1 łyżeczka kakao

    Dodatkowo:
    - biszkopty okrągłe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik czekoladowo-truskawkowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Masa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, dodać do niej połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wystudzić. Zimną śmietankę ubić, dodać do niej zimną galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki do stężenia.

    Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić. Truskawki zmiksować na gładki mus i połączyć z galaretką, wylać na masę czekoladową. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

    Wierzch: śmietankę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na truskawki. Posypać kakao 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować