Torcik czekoladowo - wiśniowy

0 (0 ocen)

Idealne ciasto na każda okazję, mocno czekoladowe z delikatną nutką kwasku wiśniowego. Masa idealnie nadda się do każdego ciasta, jest mocno czekoladowa, delikatna i kremowa.

Składniki:

  • BISZKOPT (składniki na kwadratową formę tortową):
    - 6 jaj
    - szklanka cukru
    - szklanka mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - łyżka oleju
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    - 2 łyżki kakao
    MASA MOCNO CZEKOLADOWA:
    -0,5 l mleka
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - niecale 0,5 szklanki cukru
    - margaryna
    - tabliczka czekolady gorzkiej
    - tabliczka czekolady mlecznej
    - 250 ml śmietanki 30%
    - śnieżka
    KWASKOWA PIANKA:
    - duży jogurt naturalny
    - łyżka cukru pudru
    - 2 galaretki wiśniowe
    - łyżka żelatyny
    DODATKOWO:
    - 2 opakowania okrągłych biszkoptów
    - sok wiśniowy z odrobiną wódki (do namaczania biszkoptów)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik czekoladowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao, na koniec dodać olej. Piec w temp. 170st. około 30-40min. do "suchego patyczka". Po ostygnięciu przekroić na pół.
  • 2. Z mleka odlać troszkę i rozmieszać z mąkami, resztę zagotować z cukrem, kiedy się zagotuje wlać wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotować chwilkę i na koniec dodać podzieloną na okienka gorzką czekoladę by się rozpuściła. Odstawić do wystygnięcia, następnie utrzeć z margaryną.
  • 3. Śmietankę 30% podgrzać i rozpuścić w niej mleczną czekoladę. Schłodzić bardzo mocno. Następnie ubić ją ze śnieżką.
  • 4. Delikatnie połączyć obie masy najlepiej łyżką by masa się nie zważyła.
  • 5. Galaretki z żelatyną rozpuścić w 0,5 litra wody, gdy zaczną tężeć dodać do nich wcześniej rozmieszany jogurt naturalny z cukrem.
  • 6. Biszkopty maczać w soku z wódką bezpośrednio przy przekładaniu ciasta.
  • 7. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    polowa biszkoptu - połowa masy czekoladowej - biszkopty maczane w soku z wódką - pianka wiśniowa - biszkopty maczane w soku z wódką - reszta masy - biszkopt - polewa

Porady

Biszkopty maczaj delikatnie z obu stron bezpośrednio przy przekładaniu ciasta aby nie rozmiękły za bardzo. Ciasto należy odstawić do lodówki najlepiej na noc by się porządnie zmasowało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować