Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.48 (166 ocen)

  • 50 min

Świetne, aromatyczne i bardzo szybie danie. Polecam

  • 50 min

Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
    szpinak 200g (mrożony lub świeży)
    ząbek czosnku
    100g sera feta
    5 pomidorów suszonych
    3 jaja
    200 ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
    ognista przyprawa (Kamis)
    tarty, żółty ser (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki.
  • Ekspresowa tarta 2. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto.
  • 3. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Tarta ze szpinakiem 4. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową na tartę i dekorujemy jej wierzch ognistą przyprawą (nada to jej nie tylko fajnego smaku, ale również uroku).
  • Tarta ze szpinakiem 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut.

Porady

Tartę można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować