Shakshouka (szakszuka)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie rodem z Tunezji, Izraelu, Egiptu i Maroko. Jest tak dobre, że powinieneś je również poznać właśnie Ty! Samo słowo oznacza „bałagan" a w rzeczywistości to jajka sadzone w lekko pikantnym i niezwykle aromatycznym sosie pomidorowym.

  • 15 min

Składniki:

  • cebula
    4 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    papryka
    koncentrat pomidorowy
    pomidory ( z puszki lub świeże bez skórki)
    sól
    1 łyżeczka kuminu
    cukier (nie więcej niż 1 łyżeczka)

Shakshouka (szakszuka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1f0tk5l 1. Na rozgrzanej oliwie usmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodaj posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w paseczki.
  • 2. Następnie dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw kuminem, solą i cukrem. .
  • image-1p1bbst 3. Gdy sos będzie już pyszny za pomocą łyżki zrób 4- 6 miejsc na jajka (wbij je i pozwól im ściąć się w gotującym sosie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy