Sernik z sezamkami i polewą chałwowa

  • wyświetlono: 508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Idealny, delikatny w smaku sernik. Przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom chałwy.

kochanyptysiu
  • 75min

Składniki

Na spód:

80 g masła
150 g mąki
50g cukru pudru
1 żółtko

Na sernik:

750 g sera twarogowego z wiaderka
530 ml mleka skondensowanego
3 jaja
1 łyżka miodu
1 łyżka tahini
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 opakowania sezamków

Na polewę:

150 g chałwy
50 g masła
2 łyżki mleka

Solony karmel:

250 g cukru
0,5 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z sezamkami i polewą chałwowa

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić.
  • 2. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał).
  • image-2022bng3. Masę serową wylewamy na upieczony spód a na nią pokruszone na kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód).
  • 4. Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję.
  • 5. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę.
  • 6. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje. Masą polewamy sernik.
  • 7. Jeśli czas nam na to pozwoli sernik wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.
  • 8. Dekorujemy go sezamkami i solonym karmelem
    (Cukier rozpuszczamy w garnku z grubym dnem (wszyscy mówią, że nie powinno się go mieszać, ale ja nigdy się nie mogę powstrzymać). Gdy zaczyna się delikatnie złocić od razu wyłącz gaz, gdyż będzie jeszcze bardzo gorący i zmieni sam, swoją barwę na ciemniejszą. Karmel bardzo łatwo spalić, więc nie spuszczaj go z oczu :) Na samym końcu dodaj sól i energicznie połącz ją z karmelem.
    Karmel wylej od razu na papier do pieczenia lub stolnicę silikonową (jak najcieńszą warstwę ) i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie pokrusz go na kawałeczki)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastosernikWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik chałwowy

Dodane przez: Lidka Bawolska

Sernik chałwowy

Następny z mojej kolekcji serników...

Sernik z kulkami i polewą morelową

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik z kulkami i polewą morelową

Niecodzienny sernik z innym niż...

sernik z chałwa

Dodane przez: klementynka

Wielkanocny sernik z polewą z chałwy

Delikatny i lekki jak puch sernik...

Sernik  z polewą czekoladową.

Dodane przez: zielony liść

Sernik z polewą czekoladową

Sernik o mocno pomarańczowym smaku...

Sernik z karmelem

Dodane przez: KHA

Sernik z polewą karmelową i orzeszkami ziemnymi

Smaczny sernik z trzema rodzajami...

PODWÓJNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

PODWÓJNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Sernik na kruchym spodzie z dwoma...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE