Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta
45 min
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
3 jajka
500 g cebuli cukrowej
oliwa do smażenia
150 g sera feta
10 szt czarnych oliwek
10 szt zielonych oliwek
kminek
biały pieprz
sól do smaku
Tarta z cebulą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę. Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz.
Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut.
Komentarze