szarlotka z budyniową pianką

4.48 (185 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i kwaskowymi jabłkami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła
    5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
    3-4 łyżki gęstej śmietany

    1,2 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek)
    1 szklanka cukru pudru
    2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Szarlotka z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka i śmietanę. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. 1/3 część ciasta odkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto wykładam jabłka - obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem pudrem, na koniec dodaję proszek budyniowy i dokładnie miksuję. Gotową pianę wykładam na owoce. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować