Byłam bardzo ciekawa smaku tej szarlotki, ponieważ do ciasta oprócz surowych żółtek dodaje się również żółtka ugotowane. Smaczne ciacho, polecam wypróbować.
Szarlotka bakaliowa siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte przez sito. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio na papierze, będzie nam wtedy łatwiej go przenieść.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę, mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała nam kratka. Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 min. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze