Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Będą smakować nie tylko dzieciom!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 średnie jajko
    350 gramów mąki krupczatki
    150 gramów masła
    1 łyżka oleju kokosowego
    3 łyżki cukru pudru
    Łyżeczka esencji waniliowej

    3/4 szklanki miodu
    100 gramów masła
    100 gramów posiekanych orzechów laskowych
    100 gramów posiekanych orzechów włoskich
    Duża łyżka cynamonu

    50 gramów gorzkiej czekolady 70 %
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szykuję kruche ciasto. Masło siekam z mąką, jajkiem i cukrem. Na końcu dodaję wanilię i olej kokosowy, zagniatam szybko ciasto. Chłodzę je 30 minut w lodówce.
    Kiedy ciasto się chłodzi szykuję orzechową masę. W garnuszku podgrzewam masło i miód, dodaję cynamon i orzechy. Smażę całość około 10 minut, często mieszając.
    Ciastem wylepiam blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie trzeba go wałkować, ważne by wylepić równo blaszkę. Na ciasto wykładam równomiernie masę orzechową, uwaga, w zetknięciu z zimnym ciastem bardzo szybko zastyga, więc robię to partiami. Blaszkę wstawiam do pieca i piekę około 25 minut w 185 stopniach. Studzę.
    Wystudzone ciasto kroję na 5 pasków, każdy pasek dzielę na 4 kwadraty, je zaś kroję po skosie na połowie-powinny wyjść trójkąty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować