Surówka z selera naciowego i jabłka

4.41 (162 ocen)

  • 20 min

Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka.

  • 20 min

Składniki:

  • - 5 - 6 łodyg selera naciowego
    - 1 jabłko
    - 1 łyżka uprażonego słonecznika
    Sos:
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
    - 1 łyżeczka majonezu
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (162 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z selera naciowego i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki.
    Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
    Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił).
    Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.
    Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Seler Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować