Surówka z czerwonej kapusty

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Surówka która pasuje do wszystkich rodzajów mięsa oraz ryb.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 główki średniej czerwonej kapusty
    2 jabłka
    1 cebula
    4 płaskie łyżeczki soli
    8 płaskich łyżeczek cukru
    8 łyżek oleju
    5 łyżek octu winnego - 3 jeżeli dodajemy ocet spirytusowy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szatkujemy kapustę . 1. Szatkujemy kapustę . Ja używam kuchennej mandoliny która bardzo ułatwia szatkowanie kapusty . Zalewamy ja wrzątkiem i dodajemy 2 łyżeczki soli . Odstawiamy na 15 minut po czym odcedzamy i studzimy na durszlaku .
  • Dodajemy jabłka i cebulę . 2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i razem z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę jabłkami dodajemy do wystudzonej kapusty.
  • Doprawiamy i wstawiamy do lodówki. 3. Doprawiamy 2 płaskimi łyżeczkami soli , cukrem ,olejem i octem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin .Po tym czasie można doprawić według własnego smaku .Surówka powinna mieć słodko-kwaśny smak.

Porady

Surówka im dłużej leży w lodówce ,tym jest lepsza .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować