Surówka z białej kapusty

4.5 (161 ocen)

  • 35 min

Coś dla tych, którzy uwielbiają 'chińską surówkę'. ;)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na marynatę:

    1/2 szklanki octu jabłkowego
    1 szklanka brązowego cukru
    2 czubate łyżeczki soli
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 szklanka oleju ryżowego/rzepakowego

    Surówka:

    2,5 kg białej kapusty
    2 duże marchewki
    1 czerwona cebula
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy sos sojowy, ocet oraz olej.
    Marynatę doprowadzamy do wrzenia mieszając, by wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły. Po zagotowaniu wyłączamy.

    W tym czasie szatkujemy kapustę i mocno ugniatamy rękami, wrzucamy całość do gorącej marynaty i mieszamy. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną drobno cebulę oraz starte ząbki czosnku.

    Mieszamy, przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki.
    Zużywamy do tygodnia, można pasteryzować.

    Pyszna już następnego dnia. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Marchewka Marynata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować