Sos paprykowy

4.49 (205 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczny sos, doskonały dodatek do mięs na zimo i na ciepło oraz do innych potraw.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
    2 główki czosnku
    1/2 l oleju
    1/2 kg cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 180 ml)
    1/2 szk. octu 10%
    Przyprawy: 5 listków laurowych, 1 1/2 łyżki mielonego pieprzu,
    ostra papryka lub chili - (należy dodawać ostrożnie, żeby sos nie był za ostry)

Wystaw ocenę:

4.49 (205 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa.
  • 2. Dodać następne składniki (olej, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, ocet) - gotować 20 min. na wolnym ogniu często mieszając.
  • 3. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 20 min często mieszając
  • sos paprykowy 4. Gorący sos przełożyć do słoików.
    Nie trzeba pasteryzować, ja jednak na wszelki wypadek pasteryzuję przez 15 min.

Porady

Do sosu dodałam 2 surowe całe papryczki chili, które później wyrzuciłam. Do słoików nie wkładamy również listków laurowych. Ilość soli, pieprzu, cukru jest oczywiście umowna - zależy od naszych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować