1.Jajka na biszkopt oddzielić. Ubić białka z cukrem po czym dodać żółtka mieszająć na wolnych obrotach miksera lub łyżką. Dodać wymieszaną i przesianą mąke, kakao i proszek. Piec 35min w nagrzanym piekarniku do180* w dużej blaszce wyłożanej pergaminem. Ostudzony biszkopt przekroić w pół.
Białka z ciasta orzechowego ubić z cukrem. Wymieszać z orzechami, mąką i miodem. Piec 25min w 180* w blaszce z pergaminem.
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. Reszte mleka mymieszać z żółtkami i mąką. Połączyć to i zagotować. Ostudzoną mase utrzeć z masłem lub margaryną. Do połowy masy dodać kakao i wymieszać.
Układać połowę biszkoptu,masę jasną,ciasto orzechowe,masę ciemną i biszkopt. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Porady
Aby ciasto było wilgotniejsze można biszkopt nasączyć 2łyżeczkami kawy rozpuszczonej w 0,5szklance wody wymieszanej z 2łyżkami likieru np.Amaretto
Komentarze