Słodkie ciasto z patisonami

4.48 (200 ocen)

Nie przypuszczałam że będzie takie pyszne. Wyśmienite do kawy. W smaku jest jakby babka piaskowa.

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki patisonów
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    sok wyciśnięty z cytryny lub z połowy pomarańcza
    starta skórka cytryny lub pomarańcza
    2/3 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki
    dowolne dodatki, ja dodałam rodzynki i orzechy włoskie
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Słodkie ciasto z patisonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać sok z cytryny lub pomarańcza oraz startą skórkę, powoli dodawać olej cały czas mieszając.
  • 2. Patisony obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach, odcisnąć z soku i wymieszać z ciastem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodatki. Wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao do drugiej łyżkę mąki.
  • 4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto raz jasne raz ciemne. Piec ok godziny w 180 stop C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować