Ślimaczki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna i szybka przekąska. Minimum roboty, proste składniki, ale smak ok:) Wykorzystałam parówki, serek śmietankowy i żółty ser. Polecam, jeśli mamy w lodówce ciasto francuskie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 serek śmietankowy np. Almette ziołowy
    3 parówki
    kilka plasterków żółtego sera
    pieprz
    2 łyżeczki pikantnego ketchupu
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować ulubionym serkiem śmietankowym. Parówko drobniutko pokroić, rozłożyć na całości. Plastry żółtego sera cienko pokroić (albo po prostu zetrzeć kawałek sera). Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem. Z jednej strony ciasta pokropić pikantnym ketchupem (nie za dużo, żeby nie wypływał).
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego 2. Ciasto francuskie ciasno zrolować wzdłuż dłuższego boku i tak powstałą roladę pokroić na plastry - mi wyszło 16 ślimaczków.
    Piekarnik rozgrzać do 200 st. i piec ślimaczki aż się zarumienią - ok. 20-25 minut. Podawać np. z sosem jogurtowym, ale bez niego też dają radę. Jeśli mamy szczypiorek to polecam, dodaje ostrości ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować