NAJLEPSZE! Zniknęły u nas w ciągu jednego dnia… Puszyste, mięciutkie, z maślano-cynamonowym słodkim środkiem. Tak obłędne, że musicie ich spróbować!
Składniki:
Ciasto:
15 g drożdży świeżych
100 ml mleka
0,5 szklanki cukru
0,75 szklanki puree z dyni Hokkaido
50 g masła
1 jajko
500 g mąki
1 duża szczypta soli
Do posmarowania:
100 g masła
50 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ślimaczki dyniowe z cynamonowym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać puree i roztopione masło i wymieszać.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozczyn, dodać jajko i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować, rozwałkować na duży prostokąt.
Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, posmarować rozwałkowane ciasto, zostawiając jeden brzeg wolny.
Zwinąć roladę, przy pomoc nitki pociąć ją na około 14-16 kawałków. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem i lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 20 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Najlepsze jeszcze ciepłe ;)
Komentarze