Śledzie z suszonymi grzybami

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

dla wielbicieli śledzi :)

  • 60 min

Składniki:

  • Solone filety śledziowe ok. 7-8 szt.
    Cebula 2 szt.
    Grzyby suszone -spora garść
    Pieprz mielony, papryka ostra do smaku
    Ketchup ostry 4 łyżki
    Woda lub mleko do moczenia śledzi
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0l9efht 1. Grzyby suszone namoczyć w wodzie (ja moczę je przez noc)
  • 2. Wymoczone grzyby odsączyć z wody, w której się moczyły, przepłukać i zalać wodą i ugotować
  • image-22uudyg 3. Filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub w mleku (czas moczenia-do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia zasolenia śledzi)
  • 4. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić ją na oleju, dodać pokrojone w kostkę ugotowane grzyby oraz ketchup rozprowadzając go wodą, w której gotowały się grzyby, doprawić do smaku pieprzem, papryką i całość smażyć jeszcze ok. 10 minut a następnie ostudzić
  • image-19kou1t 5. Śledzie pokroić na kawałki.
  • image-0wkaq31 6. Kawałki śledzi ułożyć na półmisku lub talerzu, do środka włożyć usmażone grzyby z cebulą i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować