Śledzie z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone namoczyć w wodzie (ja moczę je przez noc)
2.Wymoczone grzyby odsączyć z wody, w której się moczyły, przepłukać i zalać wodą i ugotować
3.Filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub w mleku (czas moczenia-do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia zasolenia śledzi)
4.Cebulę pokroić w krążki i zeszklić ją na oleju, dodać pokrojone w kostkę ugotowane grzyby oraz ketchup rozprowadzając go wodą, w której gotowały się grzyby, doprawić do smaku pieprzem, papryką i całość smażyć jeszcze ok. 10 minut a następnie ostudzić
5.Śledzie pokroić na kawałki.
6.Kawałki śledzi ułożyć na półmisku lub talerzu, do środka włożyć usmażone grzyby z cebulą i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Komentarze